VOIHAN MANSIKKA!

Tänään aloitin uutta urakkaani mansikkamaalla. Keväällä haravoidaan kuolleet lehdet varovaisesti pois, jolloin kasvunaihio pääsee auringon ulottuville ja kuolleitten lehtien mukana poistuu myös mahdolliset talvehtineet taudinaiheuttajat.
Ukkokullan kanssa suunnittelimme jatkavamme mansikkamaata uusilla versoilla, koska vanha mansikkamaa on jo useamman vuoden ollut samassa paikassa ja saisimme samalla uusittua mansikanversoja. Koska rönsytaimia kannattaa ottaa vuoden parin vanhoista taimista, joudumme ensin ostamaan osan taimista ja niiden rönsyistä saamme sitten myöhemmin lisättyä mansikkaa. Keräsin itselleni muistilistaksi eri lähteistä mansikkamaan perustamisesta ja sen huollosta.
Mansikkamaan perustus :
- Mansikan taimien istutusaika on toukokuusta kesäkuun puoleenväliin ja heinäkuun loppuun asti.Mansikantaimien istutus heinäkuun loppuun mennessä, koska mansikka muodostaa kukka-aiheet jo edellisen vuoden elokuussa.
- Ihanteellinen mansikan kasvupaikka on tuulensuojainen rinne, jossa on hikevä multamaa. Mansikka ei siedä seisovaa vettä eikä monivuotisia rikkakasveja.
- Uutta mansikkamaata ei kannata tehdä paikkaan, jossa mansikkaa on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana.
- Mansikkamaata perustettaessa on hyvä käyttää tarkistettuja tervetaimia.
- Mansikka vaatii vain vähän lannoitusta : Jos maa on hyvässä kasvukunnossa ennen istutusta, riittää kun laitat peruslannoitusta 1L / 10 neliömetriä luonnonlannoitetta / yleislannoitetta Jos mansikka maa on nurmesta käännetty tai muuten laihaa maaperää annetaan runsaampi peruslannoitus 3L /10 neliömetriä.
- Kasvualusta perus lannoitetaan huolellisesti ennen istutusta kloorittomalla ja vähätyppisellä seoslannoitteella. Runsaasti typpeä saanut mansikka kasvusto on liian rehevä, pysyy kosteana pitkään ja kukkia kehittyy niukasti. Huolehdi siitä että maa on kalkittu ennen istutusta.
- Tee mansikkamaalle n. 10cm korkea ja n. 40cm leveä multaharju. Levitä päälle mansikkakangas tai muovi ja peitä reunat mullalla. Tee muoviin reikiä esimerkiksi teroitetulla putkenpäällä 35-40 cm välein.
- Istutettavaksi taimeksi tulee varata yksilö, jossa on hyvät juuret. Terveitä lehtiä tulee olla vähintään kolme. Huolehdi ettei taimi kuivu istutuksen aikana eikä juuret jää istutettaessa mutkalle.
- Istuttaessa mansikan kasvupistettä ei saa peittää. Kasvupiste on pienempien lehtiruusukkeiden suojassa, joten pienimmät lehdet jätetään pinnalle.
- Tärkeää on myös se ettei mansikankukat pääse koskemaan maata.
- Istutuksen jälkeen taimet kastellaan
- Perustamisen jälkeen taimien juurtuessa ja ensimmäisenä kesänä mansikkamaata pitää kastella. Tässä tulee kuitenkin olla tarkkana! Liika kastelu marjojen kypsyttyä voi lisätä harmaa homeongelmaa ja kukkimisen aikana liikakosteus voi vähentää kukkien määrää. Eritoten taimet kaipaavat vettä kesäkuussa.
- Ensimmäisinä kesinä tärkeää kitkeä rikkakasvit pois.
- Kun sato on kerätty, kannattaa poistaa liialliset rönsyt. Näin ne eivät vie voimia marjoja tuottavilta taimilta eikä rehevöidy liiaksi.
- Harjaa keväällä kuihtuneet lehdet pois mansikkamaalta.
- Tarvittaessa voidaan antaa matalatyppistä lannoitetta keväällä ja typetöntä pk-lannoitetta syksyllä. Itse meinaan marssia paikalliseen agrimarketin viherpiiperrys osastolle ja kysyä tähän apuja!
- Harso keväällä ja alku kesällä mansikoiden päälle hallan vaaran aikana. Poista harso kuitenkin päivisin että kukat saavat aurinkoa.
- Rönsyjen leikkaaminen satokausien jälkeen.
Mansikan lisääminen rönsyjen avulla:
- Rönsytaimia voi käyttää uuden mansikkamaan perustamiseen, jos emotaimet ovat vielä nuoria ja terveitä. Uutta mansikkamaata ei kannata tautien takia aloittaa paria vuotta vanhempien taimien rönsyistä. Etenkin mansikkapunkin riski kasvaa mitä vanhempia taimia mansikkamaalla on.
- Rönsytaimi, joka on ehtinyt juurtua niin, että sitä irrottaessa lähtee mukana iso multapaakku, voidaan istuttaa heti sellaisenaan lopulliseen paikkaansa.
- Taimet joissa ei ole lainkaan juuria tai joihin on kehittynyt vain paksut juurenalut, täytyy ensin esijuurruttaa, koska ne eivät kykene toimimaan maassa ilman laajaa hiusjuuristoa.
- Rönsytaimet leikataan yksitellen. Haihtumisen vähentämiseksi taimesta poistetaan kaikki lehdet lukuun ottamatta 2-3 nuorinta lehteä.
- Juurrutusmaa möyhennetään hienoksi. Jos maa on savista lisää siihen runsaasti turvetta tai hiekkaa. Maahan vedetään n. 10 cm syvyiset vaot, jotka kastellaan perusteellisesti. Typistetyt taimet painellaan vaon pohjalle tiukkaan n. 5cm välein. Niiden pisin lehti saa yltää juuri ja juuri vaon reunan korkeudelle.
- Istutuksen jälkeen taimia kastellaan sen verran että taimien lehdet jäävät märiksi.
- Koko juurrutusalueen yli vedetään valkoinen muovi. Muovin reunoille nostetaan niin paljon multaa että reunat peittyvät ja se pysyy tiukasti paikoillaan. Muovin tulee olla kauttaaltaan ehjä.
- Taimien kehittyminen muovien alla vie noin 2-3 viikkoa ja silloin ne ovat siirtovalmiit. Ellei sää ole poikkeuksellisen kuiva ja lämmin, taimia ei tarvitse kastella koko juurrutusaikana.
- Manta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti