perjantai 17. heinäkuuta 2015

Anopin opissa: Kotijuuston teko

Pääsin tänään anopin oppiin tekemään kotijuustoa. Itselle muistiin juustontekotapa.

Kotijuustoa voi tehdä tankkimaidosta, mutta parasta se on 3.päivänä lehmän poikimisesta. Tällöin juustosta ei tule liian keltaista.

Ensiksi laitetaan korveeseen niin kuumaa vettä, kuin kraanasta lähtee. Maitosanko laitetaan korveeseen ja sangolliseen ternimaitoa juuston juoksutetta n.3rkl. Sangon on hyvä olla rautasanko tms., jotta ulkopuolella olevan veden kuumuus välittyy juustoheraan.


Maitosanko saa olla kuumassa vedessä n.20 minuuttia. Ota tämän jälkeen maitosanko pois korveesta. Sillä aikaa, kun hanasta valuu uutta kuumaa vettä korveeseen, ota vispilä ja n.1 kahvikupillinen suolaa ja sekoita juustoheraan suola. Kun vesi on on valunut, laita sanko takaisin korveeseen kuumaan veteen. Laita käsi harallaan juustoheraan ja painele juustoheraa reunoja pitkin. Sangon pohjalle alkaa muodostumaan juustomassaa. Juustomassaa painellaan tiiviiksi pohjalle. Kun massa tuntuu tiiviiltä voi sen reunan alta nostaen kääntää, jolloin saadaan toisellekin puolelle tehtyä suora pinta.
Joskus jos juusto ei ala muodostumaan, pitää vaihtaa korveeseen kuumempi vesi. Myös lehmien tuottaman maidon proteiini pitoisuuksissa on eroa. Jostain ternimaidosta ei välttämättä saa millään tehtyä juustoa.

Kun massa on tiivistynyt pohjalle, niin se nostetaan sieltä juustolaudan päälle. Tässä sitä vielä painellaan, jolloin ylimääräinen neste tulee juustomassasta pois. Tämän jälkeen juustoa kuumennetaan, niin että se kypsyy ja pintaan tulee kotijuuston tunnusmerkkinä olevat mustat pilkut.
Juustoa voi tässäkin vielä painella, jos pinta on kovin epätasainen. Juustoa kypsennetään molemmin puolin.



Kypsentämisen jälkeen se nostetaan leivinpapereiden päälle ja voimalla painellaan muotoonsa pöytää vasten. Tämän jälkeen juusto nostetaan lautaselle. Heraa erittyy vielä lautasellekin, joten pussi juuston ympärillä on kätevä, ettei koko jääkaappi ole herassa.


Sankoon jäänyttä heraa voi käyttää leivonnassa. Esimerkisi leipien ja sämpylöiden leivonnassa. Neste kuulemma nostattaa sämpylät hyvin. Herasta ei kuitenkaan voi tehdä pullaa sen sisältämän suolan vuoksi. Tätä täytyy kokeilla ja jääkaapissa odottaakin sunnuntain leivontahetkeä 2 litraa heraa. Saas nähdä kuinka emännän käy. Tämä heran leivonnassa käyttö onnistuu vain poikineen lehmän maidosta, sitä ei kannata tehdä tankkimaidosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti