lauantai 6. kesäkuuta 2015

Sadepäivän leipominen



On aivan ihanaa pistää uuni päälle, kun ulkona vihmoo vettä ja viettää lämmin leipomispäivä.
Sade ropisee kattoon ja olo ei voisi olla kotoisampi :)

Tällä kertaa ohjelmassa oli anopilta saamani leipä-reseptillä kokeilla leipoa leipää. Sekaleivän maku oli ukkokullalle jo lapsuudesta tuttu, joten riskit epäonnistua oli siis moninkertaiset ;)

Yleiskoneen saatuani en ole jaksanut vaivata taikinaa itse, joten tämäkin taikina tuli näppärästi koneen vaivaamana. Taikinan ohjeesta tuli mukavan jämäkkä leipätaikina ja sitä oli mukava vaivata.




Tein taikinasta reikäleipiä sekä sämpylöitä. Pelkkiä reikäleipiä taikinasta tulee ehkä noin 5-6 leipää. Reikäleivästä huomasin sen verran ,että haarukalla rei'ittäminen on hyvä tehdä perusteellisesti, koska muodostaa tosi helposti ilmataskuja kuoren ja sisuksen väliin.

Reikäleipien leipomisen ensimmäiseksi kerraksi miellyttävä kokemus. Ehkä ajan myötä tulee parannuksia myös leipien pyöreyteen ja parempaan ulkonäköön ;) Seuraavaan leipätaikinaan laitan vähemmän suolaa! Muut syöjät eivät suolaisuutta valittaneet, mutta omaan makuuni suola maistui liikaa läpi.

 
Tässä Anopin sekaleipä- resepti :
 
( n. 5-7 reikäleipää)
 
1,7L Vettä
50g Hiivaa
41g Suolaa
830g ruisjauhoja
1kg Hiivaleipäjauhoja
 
  1. Kädenlämpöiseen veteen liuotetaan hiiva
  2. Hiivan liuettua veteen, lisää suola.
  3. Laitoin kahteen pöttiin ruisjauhoja ja hiivaleipäjauhoja. Sieltä vuorotellen sirottelin sopivin erin taikinaan jauhoja.
  4. Anna nousta 30 min.
  5. Alusta taikina hyvin. ( Niin että taikina irtoaa hyvin leivonta-alustasta ja tunnet taikinan sitkon.
  6. Anna taikinan levätä vielä 10-15min. Alusta taikinasta ilmakuplat pois.
  7. Leivo leiviksi. Vähän ennen paistamista painele leivänpintaa haarukalla.
 
Leipä upposi Ukkokultaan hyvin. Maku ei kuulemma ollut niin kuin "äiteen" tekemää, mutta ei se mitään. Vaimo sen leivän leipoikin ;)
 
-Manta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti